Nieuwsberichten

40e WandelAvondVierDaagse (AW4D)

Na 30 jaar is Jan Schoenmakers nog steeds actief

Jan Schoenmakers meldde zich in 1987 als lid van de werkgroep wandelvierdaagse. Omdat Jan een aandoening heeft waardoor praten hem veel moeite kost, interviewden we hem via de mail. Want digitaal communiceren gaat hem nog goed af.

Wie waren de oprichters 40 jaar geleden?

De sportieve zomerwandeling werd in 1977 opgericht. Antoon van de Ven was toen voorzitter van de HOJ. Zijn vrouw Gerrie organiseerde samen met zwager Ton van den Berk de eerste wandel vier daagse.

Waarom een Avondwandelvierdaagse? De mensen kunnen toch ook zelf gaan wandelen?
De reden voor een wandelvierdaagse is volgens mij om de inwoners van Helvoirt meer kennis met elkaar en met het eigen dorp te laten maken.
Het doel van de activiteit is feitelijk niet veranderd. Zo werd het in 1977 geformuleerd: De commissie Avondwandelvierdaagse (AWVD) wil elke inwoner van Helvoirt een ontspannende activiteit in de vorm van wandelen aanbieden om op een actieve wijze kennis te laten maken met het dorp en zijn mooie omgeving.
Sommige wandelaars zeggen: “Nu zijn we ergens geweest waar we nog nooit eerder zijn geweest.”

Wat is al die jaren jouw rol geweest?
Na mijn aandoening is mijn rol het bijhouden van de administratie. En verder zit ik tijdens de vierdaagse post bij de 6.5 km-doorkomst.

Kun je een hoogtepunt noemen?
Een hoogtepunt was 2008. Toen liepen er 256 deelnemers mee. En die allemaal minimaal 3 avonden. Verder zijn wij natuurlijk heel erg blij dat er jaar weer voldoende vrijwilligers zijn die er mede voor zorgen dat de avondwandelvierdaagse een succes wordt.

En om de moeite die Jan deed om het allemaal bij te houden, plaatsen we hier alle namen van de vrijwilligers die langere of kortere tijd meededen:
Rieky Schoenmakers / Jan Schoenmakers / Henriëtte Vugts / Emmie Witlox / Kees Scheffers / Yvonne Verbeek / Janneke Derksen / Lian Schellekens / Leo Schellekens / Carin van Trigt / Ilse van Baast Traa / Hedwig van de Bruggen / Frank Roefs / Jan Schellekens / Wilbert van de Sande / Willa van Iersel / Jozef van Bijnen / Diane van de Velden / Hannie van den Elzen / Ine Hooft / Gerry van de Ven / Ton van den Berk / Adri Witlox / Janus Heerbeek / Marian van Nuenen / Berna Verhoeven / Ben Wilken / Leni Peeters Verbeek / Thieu Wientjes.

 

Veertig jaar Avondvierdaagse Helvoirt

wo 7 jun 2017, 12:17    Sport

Van 20 tot en met 23 juni wordt alweer voor de veertigste keer de Avondvierdaagse Helvoirt gehouden. De deelnemers vertrekken alle dagen bij Jeugdhuis D’n Inbreng in Helvoirt

 

De avond wandelvierdaagse in Helvoirt bestaat dit jaar 40 jaar! Reden genoeg om een bijzondere jubileumwandeling op te zetten. In gesprek met Jozef van Bijnen.

HELVOIRT – “De avondvierdaagse is ontstaan vanuit de HOJ, dat is de Helvoirtse Organisatie Voor de Jeugd”, vertelt Jozef Bijnen: “Er loopt relatief veel jeugd mee, met vader en/of moeder, maar steeds vaker ook met opa en/of oma. De jongste loper is onder de vijf en de oudste boven de tachtig. Sommige zijn heel trouw, zoals Joyce van Brunschot. Zij heeft al 37 keer meegelopen. Jan Schoenmakers houdt dat precies bij.”
De laptop wordt erbij gepakt, en inderdaad de namen staan op alfabetische volgorde en een kruisje bij de dag dat ze gelopen hebben.
“Als ze 3 van de 4 dagen lopen krijgen ze een vaantje en bij vijf vaantjes krijgen ze een medaille. Dit jaar is de avondvierdaagse op 20, 21, 22 en 23 juni. Ikzelf ben nu ongeveer 10 jaar betrokken bij de organisatie. Jan Schoenmakers, die de administratie doet, is bezig met het opzetten van een website. Hij viert zijn 30-jarig jubileum. Maar hoewel iedereen Jan in het zonnetje wil zetten, vindt de jubilaris zelf dat er geen aandacht aan besteed hoeft te worden. Toch is het ongelooflijk wat Jan allemaal doet, vooral omdat hij lichamelijk ernstig beperkt is”, aldus Jozef. Hij vervolgt: ” We hebben een werkgroep van vijf personen. Buiten mij en Jan zijn dat Ine Hooft, Hannie van den Elsen, en Lian Schellekens. Een bijzondere vermelding verdient ook Henk van Hout. Hij doet de EHBO, maar helpt ook bij de inschrijving. De voorafgaande jaren hadden we verschillende startplaatsen. Nu bij de jubileumeditie is de start iedere avond bij Jeugdhuis D’n Inbreng. Dat heeft veel voordelen. Je hoeft niet eerst ergens met de auto naar toe. We lopen nu langs de ondernemers van Helvoirt en daar wacht een verrassing/opdracht.”
Jozef overhandigt een lange lijst met ondernemers die meedoen aan deze jubileumeditie. “Vorig jaar had de Coop bij aankomst voor iedereen een ijsje. Bijzonder is dat ook de brandweerkazerne open is. Een aantal proefwandelaars lopen de route, zodat we zeker weten dat er niemand verkeerd loopt. Vroeger ben ik weleens in de duinen gaan zoeken naar een verdwaald persoon. Reed ik met een aanhanger vol met jerrycans (voor water en ranja) de duinen in. Kreeg ik nog een boswachter achter me aan die me verdacht van dumpen van drugsafval.”
Het inschrijfgeld voor kinderen bedraagt 2 euro, volwassenen betalen 3 euro voor vier dagen. Deelname per avond kost 1 euro. Inschrijven kan via aw4dhelvoirt@gmail.com. Overigens is dat niet noodzakelijk, want inschrijven kan ook op de avond zelf.

Volgend jaar jubileumeditie voor aw4d Helvoirt

Heerlijk wandelen in najaarshittegolf

Met 125 deelnemers werd de 39e AvondWandelVierdaagse in Helvoirt toch nog een aardig succes. Deze sportieve maar vooral gezellige activiteit werd na de zomervakantie gehouden. Er waren lopers van 4 tot en met 78 jaar. De avonden werden al korter en de kans op ‘najaarsweer’ was groter. Niks van dit alles! De lopers genoten van een frisse wandeling in de avonduren. Een welkome bezigheid na een dagje hittegolf.

De Helvoirtse ondernemers hadden ook waardering voor de wandelhelden. Er kwam een spontane sponsoring van ijsjes, flesjes water, appels en andere verfrissingen op gang. Alle kinderen kregen een leuke attentie van de lokale ondernemers.

Muzikale ontvangst
Op vrijdagavond werden de wandelaars bij het HelvoirThuis opgewacht door jeugdhofkapel ‘De Keikes’. Onder muzikale begeleiding liepen de wandelaars hun laatste meters naar jeugdhuis d’n Inbreng. Daar konden de deelnemers hun welverdiende vaantjes in ontvangst nemen.

2017: 40STE Wandel4AvondVierdaagse
Volgend jaar wordt er voor de 40ste keer een AW4D georganiseerd. Wie mee wil denken over de invulling kan mailen: aw4dhelvoirt@gmail.com.

2018 Een bericht in het Pomphuiske van Helvoirt.

293 sportieve en duurzame wandelaars

AW4D meer dan ‘een rondje Helvoirt’

Het bleef gelukkig droog tussen 19 en 22 juni. Vier dagen perfect wandelweer; op woensdag in een T-shirtje lopen terwijl je op de donderdag een jas nodig had voor de wind die er stond. Met 2 keer vertrekken vanaf de gastvrije minicamping de Gijzel en 2 keer vanaf d’n Inbreng kreeg de wandeling meer mogelijkheden om de mooie plekjes van Helvoirt te bewandelen. Ook de 10 km-afstand zorgde voor een uitgebreidere keuzemogelijkheid.

De oudste loper was Jan van Rooij (78 jaar). Hij mocht een bos bloemen in ontvangst nemen. Saar van Iersel was met haar 3 jaar de jongste deelnemer. Voor haar stond een paar (wandel)klompjes klaar

Gezonde hapjes en schone bermen

Iedere dag werd door 2 wandelaars onderweg zwerfvuil verzameld. Dat leverde (helaas!) een flinke opbrengst op. De wandelaars lieten echter geen spoor van vuilnis achter. Er werden bij het vertrek geen wegwerpflesjes en in plastic verpakte versnaperingen uitgedeeld. De gezonde versnaperingen in de vorm van groeten, fruit en smoothie, die onderweg werden aangeboden vielen letterlijk bij de wandelaars in goede smaak. Dit werd mede mogelijk gemaakt dankzij de spontane medewerking van diverse Helvoirtse ondernemers.

De binnenkomst werd ook een gezellige ontmoeting. Volop sfeer rondom d’n Inbreng. Er waren vaantjes of medailles voor de sportievelingen. Op het terras werden mooie verhalen uitgewisseld.
Tot ziens allemaal op de AW4D in 2019!

2019 was voor Jan Schoenmakers een heel bijzonder jaar, op de laatste dag vrijdag 21 juni kreeg hij een oorkonde uitgereikt door de gemeente Haaren.